Написано днес

Какво се случи днес ?

Автобиография

leave a comment »

Не, няма да ти спретна автобиография. Тя затова е АВТОбиография, защото трябва да си я приготвиш ти. При това си безкрайно улеснен(а), защото можеш да използваш установения (възприет) европейски формат. Но не забравяй, че той е препоръчителен, не задължителен!
Ако възнамеряваш да учиш или работиш в чужбина /в Европа/ трябва да се запознаеш с europass-документите, включително с europass-автобиографията. Съблюдаването на структурата на този документ гарантира правилно „разчитане” на твоите знания и умения в съответните държави. В САЩ и Канада професионалната автобиография се назовава резюме. Използва се и „класическото” понятие CV, но последното съдържа разширена информация за личните трудови и образователни постижения, портфолио, публикации и др.
Но да се върнем на творчеството в автобиографията, която, всички знаем, се явява основен документ при кандидатстване за работа. Не става дума за фабрикуване на животоописание, не те съветвам да си измисляш. Целта ти е да създадеш у бъдещия /потенциален/ работодател правдоподобна представа за себе си – за твоето кариерно развитие, за академичните ти успехи, за допълнително придобитите умения и сертификати. Но имаш за цел и да го насърчиш да даде шанс за изява точно на теб. Да го вдъхновиш!
Можеш да бъдеш гъвкав, въпреки неотменните структурни компоненти – лична информация, професионален път, образование, допълнителни умения и постижения. Винаги проучвай предварително фирмената култура и стила на мениджмънта в компаниите, в които подаваш документи! Така ще адаптираш формата на автобиографията и някои характеристики на съдържанието според знанието ти за ценностите на фирмата. Никой не обича да чете „конвейрни” CV-та, макар ясната структура да е важна. Ако в компанията, където кандидатстваш, няма „нездравословно” текучество, следва в автобиографията си да аргументираш прецизно причините за напускане на заеманите от теб позиции! /не дай боже те да са повече от 5 за последните 4 години…/. Ето друг случай: кандидатстваш за работа в компания, която изисква от теб опит в хидротехническо строителство и завършена строителна специалност със съответен профил – ВиК. Имаш солидни професионални постижения в този тип дейност, но си се учил на терен, не си следвал водно строителство в университета, а и специалността ти от професионалната гимназия е различна. В този случай в CV-то трябва да наблегнеш на практическите си успехи и да ги „легитимираш” с препоръки от бивши работодатели, партньори, възложители, колеги. Нещо повече, можеш да стартираш автобиографията си с ярък, същевременно лаконичен преглед на изпълнени обекти или осъществени проекти.
В България работещите не изискват редовно препоръки при раздяла с дружество-работодател /правят го малцина/. Или ги подценяват като документ, или проявяват небрежност. ..Не пропускай да фиксираш в автобиографията си имена на лица и телефони за контакт с тях с цел референция. В случай че не разполагаш с официални писмени препоръки, разбира се. Тази информация би могла да има решаващо значение, когато твоята кандидатура мери силите си с „равностоен” състезател.

Advertisements

Written by textove

август 17, 2010 at 5:07 am

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: