Написано днес

Какво се случи днес ?

Мотивационно писмо

leave a comment »

Както вече някъде стана дума, документите ти за кандидатстване за работа трябва да се отличават. И докато автобиографията не позволява кой знае какви фриволности, то с мотивационното писмо можеш да блеснеш като… светкавица например. Въпреки това, не се надявай да компенсираш едно студено, кухо CV с артистично придружително писмо. Може и да имаш успех, но това ще означава, че те е чел или непрофесионалист в подбора, или … доста своенравен тип.
Истината е, че повечето „мотивационни писма”, които циркулират при кандидатстване за работа, стаж или нещо друго, са досадни клишета.
Знам, че живеем във време, в което лентяйството и консумативните модели на мислене и поведение триумфират, но това означава единствено, че заслужаваме безработицата си. А и понякога си мисля, че множеството хора, изпращащи документи за работа, ползват образци не защото искат да спестят време, нито защото вярват, че така рискуват по-малко. Те просто не познават себе си. Или се страхуват да останат дори само толкова насаме със себе си, колкото предполага излагането на лични мотиви за действие в писмена форма. Да, познавам такива хора. Много са.
Целта на мотивационното писмо е да уплътни човешкия ти облик пред потенциалния работодател. Докато автобиографията преглежда набързо ключовите моменти от твоето професионално и образователно битие, този документ акцентира на съответствието между твоята кандидатура и компанията, към която се стремиш. С него показваш на бъдещия си шеф, че си се запознал задочно с представляваното от него мини бизнес общество. Убеждаваш го, че фирмения стил и култура са привлекателни за теб. Предизвикваш интереса му като изтъкваш недвусмислено предимствата на кандидатурата си за обявената длъжност – защо точно ти, защо точно в тази компания, защо на тази, а не на друга позиция – ето това следва да аргументираш. Ако в автобиографията си посочил генерално своите постижения, то тук е мястото да конкретизираш. Ползвай цифри, за да внушиш приноса си за ръста на продажбите в бившата фирма, например! И разкажи как виждаш ролята си за развитие на компанията, която ухажваш!
Схематичният съпроводителен документ, допълващ автобиографията, не просто не впечатлява, той отблъсква. Ако си дизайнер на интериор с претенции за креативна натура, не ползвай „задължителния” скелет на мотивационно писмо. Той може само да те затрие като кандидат. Освен ако в радиус от много километри не си единственият с такива умения. Но пък относителните победи са сладки, когато не са чак толкова относителни…

Advertisements

Written by textove

август 17, 2010 at 5:13 am

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: