Написано днес

Какво се случи днес ?

Що е то социална отговорност

leave a comment »

Сигурно сте слушали доста напоследък за т.нар. корпоративна социална отговорност /КСО/ или социална отговорност на бизнеса. Като аспект на връзките с обществеността, разбира се. И на стратегията за управление на човешките ресурси в организацията.  Тук някой може и да се опита да ме обори, но аз съм убедена, че тази функция се явява област на взаимодействие между Отдел Човешки ресурси и Отдел Маркетингови/Публични комуникации.

Определения за това „явление” можете да прочетете къде ли не и какви ли не. Аз бих приела схващането, че КСО се състои в комплекс от активности на организацията, насочени към удовлетворяване целите на устойчивото развитие, а именно: икономически растеж, обезпечаващ по-висок жизнен стандарт и грижа за потребностите и интересите на обществото, но не за сметка на екологичното равновесие.

Теорията и практиката на КСО е начин на мислене и поведение. Тя губи своя смисъл, ако сте решили да отбиете номер с ъс спорадични актове на благотворителност или друг тип социални акции. Или ако обявите възможности за гъвкава заетост за членове на екипа /с малки деца например/, а впоследствие те се окажат най-уязвими в процеса по съкращение на персонал само защото са се възползвали от това право. И забравете, че със страхотната рекламна кампания по повод новия месен продукт, който пускате на пазара, ще постигнете траен успех, ако технологът не се интересува от качеството на влаганите продукти или не упражнява системен контрол!

Смятам, че социално отговорното мислене, развитото индивидуално чувство за справедливост следва да представлява неотменим критерий в процеса по подбор на персонал за организация, претендираща, че (ще) изпълнява изискванията на КСО.

Written by textove

август 22, 2010 в 7:49 pm

Публикувано в Бизнес и общество

Вашият коментар