Написано днес

Какво се случи днес ?

Кухня за душата

leave a comment »

Роден е през 1973 г. в Хамбург, родителите му са етнически турци. Почитател е на Джим Джармуш. Участва в журито на емблематични кинофестивали. Почеркът му на режисьор е незабравим.

Казва се Фатих Акин. Сигурна съм, че се гордее с филмите си. И с моята обич /Ако допуснем, че си има сетиво за нея:)/. Първият филм, който ме разтърси, беше отчаяната драма „Срещу стената”. После гледах „През юли”-  road movie с характеристики на халюцинация. Последваха „Солино”, „На ръба на рая”, „Музиката на Истанбул”. Дойде ред на „Кухня за душата”(Soul  Kitchen), превеждан в България като „Храна за душата”. Това е топла комедия с динамично действие, белязано от ефектни емоционални фойерверки… Филм, който ще засити душите ви за дълго време! Докато го гледах и слушах – саундтракът към филма е убийствен – мислех за едно изказване на Акин: „Винаги съм искал да внуша, че тази турско-германска бездна, този луфт между две нации, две системи, два свята, ако щете, е възможност, която трябва да бъде оползотворена, запълнена, осмислена. Вземете Мексико и САЩ  например. Същото е.”

И момчето успява. Неговите филми са мостове. Героите му са „малки”, но си имат мечти. Кинотворбите му са населени с  щури персонажи, маргинали, дребни мошеници и шумни неудачници. И най-обикновените човеци са …необикновени. Свързват ги трескавите им страсти. Свързва ги участта им на хора с две родини, хора без порода, борещи се за човешкото си щастие. А то е наднационално. И всички го заслужаваме. Нищо, че някои късно порастват за него.

„Кухня за душата” е невзрачно ресторантче в беден квартал на германски град. Там се вихри сърцат младеж, който следва поривите си, без да допуска съпротивите на средата да го сломят. Представете си обилна порция немирна любов, един буреносен  брат, данъчни инспектори, и най-шантавия майстор-готвач в света… Гозбата е мултиароматна. А краят на тази задушевна история е предвидим. Но ще ви хареса точно защото е такъв.

Advertisements

Written by textove

август 25, 2010 at 11:23 pm

Публикувано в Изкуство, Кино

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: