Написано днес

Какво се случи днес ?

Пърдоний Флат и патилата на неговия автор

leave a comment »

Той започва да пише в годината, в която съм се пръкнала. Испанец, преводач, юрист, увеселител – Едуардо Мендоса твори с  лекота и неустоимо чувство за хумор. Страниците му са като клетки в менажерия, където няма правила. Вътре си заобиколен от животни и човеци, които общуват помежду си безпроблемно, от скроени /не по мярка/ исторически фигури, от различни художествени жанрове и изразни средства. И се случва да ти се доплаче точно когато ти е най-смешно, както и обратното. Какво да се прави, Мендоса е талант – безспорен при това.

Та…няма да ви разказвам историята от „Чудните патила на Пърдоний Флат”, за да вземете да си я глътнете сами. Става бързо. И действа като очистително – след това сте вдъхновени да търсите Истината. Без да ви пука кога и дали ще я откриете. Е, хайде, казвам мъничко: главният герой носи сочното име Пърдоний Флат. Римски гражданин от патрицианско семейство, „преследващ знание и истина”.  Изпитва ужас от непредсказуемостта на… диарията. Отнася се подозрително към нравите на арабите. Съмнява се в живота на боговете, но не може да се отърве от тяхното благоволение. Всичко прави в името на Херкулес. Втурва се да помага на един обвинен в убийство дърводелец в Назарет на име Йосиф. /Последният, разбира се,  е несправедливо нарочен за криминално проявен тип/. И всичко това – разположено в началото на първия век от новата ера. Попарата има още много елементи – и баснописецът Лафонтен присъства задочно, и Исус е забъркан – ха-ха, по-вироглав не сте го и сънували досега.

И тъй като нищо ново се не случва под слънцето откакто щъкат хора по тази земя – едни имат очи и не виждат, други виждат неща, дето пребивават във въображението им. Едуардо Мендоса е от третия вид – от онези, които ЗНАЯТ къде и защо да дянат въображението си.

А иначе „само знанието и добродетелта остават и цената им расте с течение на времето”.  „И прочутият извор, който дарява знания и… скъсява живота, е просто поетичен начин да се опише любовта”. Нищо ново, нали? Новото си ти, читателю, никой не може да изпита ТВОЕТО удоволствие от перипетиите в тази хитроумна пародия.

Advertisements

Written by textove

август 25, 2010 at 7:57 pm

Публикувано в Изкуство, Литература

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: