Написано днес

Какво се случи днес ?

Какво ново в Европа

leave a comment »

Новините около възстановяването на икономиката на Еврозоната напоследък са многозначителни. Последните индекси, измерващи активността на хиляди услуги и производства, паднаха през август повече от предвиденото, но като цяло от анализите струи  оптимизъм за бъдещето. Пак според мнозинството изследователи и експерти, Европа се възражда с по-бърз темп спрямо САЩ. Очакваше се по-сериозно забавяне на икономическия растеж на територията на стария континент. И беше логично да е така на фона на силното орязване на бюджетните разходи и отслабеното търсене в глобален мащаб.

Докладите обаче сочат, че има огромни различия в равнищата на растежа за отделните европейски държави. Възлагат се надежди на бурната експанзия на двете най-големи икономики в региона – Германия и Франция. Нвсякъде другаде в Еврозоната е налице или стагнация, или ново свиване, т.е. дивергенцията между централно- и западноевропейските държави, от една страна, и периферията на Европа, от друга, става все по-осезаема.

Швейцарската икономика,например, изплува от световната икономическа криза по-малко контузена спрямо останалите европейски страни. Ирландското правителство в момента търпи нарастващо напрежение във връзка с гарантирането на банковата стабилност. Това се случи след като кредитният рейтинг на Ирландия беше намален, а като резултат цената на заемите се покачи. Франция най-после отчете намаление на търсещите работа лица на трудовия пазар – тенденцията е показателна за подобряването на икономическата конюнктура. Най-засегнати от безработицата там бяха (са) младите хора. Британската икономика се измъкна от 18-месечна рецесия в края на миналата година и оттогава насам бележи стремителен възход, изненадващ анализаторите. Има известни рискове от ново плъзване надолу, които правителството се опитва да неутрализира. And what about Greece? Атина е в процес на намаляване на чудовищния бюджетен дефицит. Европейската комисия твърди, че Гърция е удовлетворила условията за отпускане на следващия транш от финансовата помощ, осигурена от Еврозоната и Международния валутен фонд.

Advertisements

Written by textove

август 26, 2010 at 7:23 pm

Публикувано в Политика и икономика

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: