Написано днес

Какво се случи днес ?

Човек без възраст

leave a comment »

Бях с приятелка в любима сладкарница на центъра на Варна. Покрай нас мина мъж с интересно лице и коса като облак. Разпознах художника, но понеже се беше свечерило и имах зрънце съмнение, попитах „Здравейте, Вие сте Никола Манев, нали?” При което той  се приближи усмихнат и поседна за минути при нас, съвсем сигурен, че ще ни бъде приятно. Не бяхме наясно с последните му изложби и проекти, затова не рискувахме да демонстрираме информираност. Това едва ли го изненада – навярно знаете, че творчеството му е по-популярно във Франция, отколкото в родината…За наше удоволствие, получихме покана за предстоящото откриване на негова изложба в България.

Роденият в Чирпан художник скоро отбеляза 70 годишнината си, но едва ли някой вярва в това. Той има ателие в Париж, където работи от дълги години – там са разцъфтели всички онези произведения, принадлежащи днес на музеи, публични и частни колекции в цял свят. И макар да продава картините си предимно отвъд границите на България, Никола Манев не се откъсва от кътчетата, които го вдъхновяват и зареждат. Много от тях са на наша земя. Излага картините си в различни градове в провинцията, влюбен е в Созопол и Варна. Редовно организира благотворителни акции за града на корените си.

Чувала съм, че разговорите с него са извор на ведро настроение. Че обича да се изразява афористично и философски да предизвиква събеседниците си. И няма как да бъде другояче. Художникът е пътешественик без задръжки. Очите му са попили пейзажи от несънувани географски ширини. Неговите причудливи художествени хрумки са проявление на впечатленията му.  И то какво проявление! В платната му танцуват цветове в хармонии, каквито не сте осезавали. Неговото абстрактно изкуство е сейф за пустинен пясък и древни отломъци, за неизбродими низини и простори…

Advertisements

Written by textove

август 30, 2010 at 6:52 pm

Публикувано в Изкуство, Художници

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: