Написано днес

Какво се случи днес ?

Българската икономика – реформи или конвулсии?

leave a comment »

Днес  кой ли не цитира метафората на лидера на Съюза на демократичните сили в България Мартин Димитров, и аз няма да остана по-назад:  „Българската икономика, подобно мечка, се оттегля в бърлогата си за зимния период, но тъй като е гладна, не може да заспи и реве от негодувание”. Живописният език на Димитров, Костов и компания може и да гъделичка неинтелигентите, но е факт, че т.нар. синя коалиция  /или партиите вътре/никога не е била извор на разум и конструктивна критика по същество. Независимо дали е на власт или в опозиция. И макар упреците на споменатите господа сами по себе си да имат основания, тяхната врява е безпомощна и комична.  Не че всички ние печелим от това, ОТ ТОВА САМО ГУБИМ.

Няма ярък коректив на поведението на правителството в  България – нито в лицето на опозицията в парламента, нито сред организациите на гражданите. А реформите се бавят. Обществото се чуди какви преобразувания се дискутират от месеци след като действията на държавата напомнят по-скоро конвулсии. Липсват системни, координирани усилия и воля за реална промяна, не се загърбват популистките прокламации и бръщолевенето – а те точно сега са болезнено излишни.

И все пак. По официални данни безработицата в страната отчита известен спад. Скоро ще разберем дали сезонната заетост е симпатичният виновник за това. Дано не е.  Защото допълнително намаляване на вътрешното потребление ще означава редукция на вноса. И макар търговският ни дефицит понастоящем да е рекордно нисък, не е рационално да разчитаме единствено на външното търсене – това ни прави уязвими. Чуждестранните инвестиции за първото полугодие на 2010 са от порядъка на 300-400 млн. лв, което не е нищо, но не вдъхновява.  Тук правителството следва да предприеме спешни мерки за облекчаване и насърчаване на прозрачния бизнес, както и за популяризиране на сега съществуващите благоприятни макроикономически фактори с цел да бъдат привлечени външни капитали. Иначе и банките, и фирмите, и домакинствата са предпазливи по отношение на кредитите. И ако преди няколко години икономическите резултати на страната отразяваха предимно умопомрачителния темп на строителство и търговията с недвижимости, то сега е ред на експортните производства, инфраструктурните проекти и туризма.

Advertisements

Written by textove

август 31, 2010 at 6:33 pm

Публикувано в Политика и икономика

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: