Написано днес

Какво се случи днес ?

Остров Сентоса, Сингапур

leave a comment »

Защото съм зодия Лъв или защото орхидеите там са божествено хубави, Сингапур е дестинация, която бих опитала без колебания. Когато му дойде времето.

На санскрит Сингапур означава „лъвски град”. И няма спор, тази „невзрачна” островна държава се развива с лъвски скокове. Висок стандарт на живот, космополитен дух, безметежно съществуване на какви ли не етноси – преобладават китайци, индийци и малайци, но има и представители на други народности. Бидейки дълги години британска колония, Сингапур съчетава достойнствата на конфуцианската система на мислене, регулативната икономика  и западноевропейските ценности. Законите са изключително строги, контролът върху спазването им също. Неслучайно корупцията там е „лукс”, а престъпността като цяло е редуцирана до минимум. Чувала съм, че градът е осеян с табели и предупредителни знаци с цел обществен порядък и дисциплина. А глобите са наистина солени. В политиката на управление има прозрачност, на която много държави с либерални традиции могат единствено да завиждат. Емблемите на Сингапур са орхидеите и риболовът, електрониката и електротехниката, и разбира се, добивът на петрол.

Сингапур всъщност включва над 60 островчета, от които предпочитани курортни дестинации са Сентоса и Пулау Убин. Небостъргачите са ослепителни, но солидната част от територията е покрита с паркове. Казват, че храната е уникално изживяване – нито китайска, нито малайска – готвачите са щури импровизатори. Конните надбягвания са зрелищни, а фестивалът на изкуствата не е за пропускане, ако сте уцелили 3-те седмици в годината, когато се случва. Арабската улица и Китайският квартал, търговските центрове на Орчард роуд, музеите, погълнали парченца от древните цивилизации – всички те заслужават да ги отразите в програмата на посещението си. Ако вашето време за Сингапур е дошло.

Advertisements

Written by textove

август 31, 2010 at 10:47 am

Публикувано в Туризъм

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: