Написано днес

Какво се случи днес ?

Найджъл Кенеди отново в България

leave a comment »

„Най-важното за мен е да усещаш времето, да улавяш и да живееш за мига. Хората обикновено са обсебени от трупане на пари, от това да строят къщи, да гонят разни илюзии, което е тъпо”. Думите са негови – на ексцентричния музикант, луд по Астън Вила, а от известно време и поклонник и на българската фолклорна култура. Тази вечер неговата електрическа цигулка за пореден път ще остави в захлас българската публика. Блажени ще са пловдивчани. С Найджъл Кенеди се открива Есенния салон на изкуствата в града. А изглежда и есенния климат в страната.

Той винаги е изтъквал предпочитанието си към шеметното мигновено въздействие на живото изпълнение. Музиката му е съцветие от стилове – виртуозни импровизации върху популярни /и не само/ класически творби; джаз, боса нова и блус елементи; щипка метъл /тогава сърцето му напуска дежурния си ритъм/; рок мотиви и фолклорни елементи, за да се убедим, че когато си гениален и дързък, невъзможни неща няма. Латиноамериканската музика също присъства в албумите му, тя придава допълнителна фриволност на звученето и подчертава красотата на соло мелодията. Найджъл интерпретира Джими Хендрикс, Дюк Елингтън и Франк Запа, изпълнява майсторски Вивалди, Елгар и Равел, „реанимира” Дебюси и Берг, не прощава на Бах, Моцарт, Брамс и Бетовен. И винаги ефектът е един и същ. Публиката е във възторг. Едно иначе елитарно изкуство, каквото е класическата музика, благодарение на „непослушния” британец, възкръсва за новия си живот в сърцата на хората. За нестандартния си подход към класическата музика Найджъл Кенеди бива както възхваляван, така и атакуван от консервативните кръгове. Тесногръдието често дискутира и екстравагантния му външен вид. Това всъщност няма как да го смущава. Той остава най-продаваният класически музикант – експериментатор в цял свят.

Слушай го в 20 часа, в Града под тепетата, от сцената на Античния театър. В името на есента аз започвам още сега с изумителна негова вариация по Исак Албенис – „Астуриас”. Тук думите свършват.

Advertisements

Written by textove

септември 1, 2010 at 10:01 am

Публикувано в Изкуство, Музика, Uncategorized

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: