Написано днес

Какво се случи днес ?

Country Manager/Resident Manager – български еквиваленти

leave a comment »

През последните години в България се спрягат доста длъжностни наименования на английски език, било защото е по-респектиращо (усмивчица), или защото българските еквиваленти звучат твърде неясно, ако не и направо несъстоятелно. Предвид способността ни да се губим в преводи всякакви, често изпадаме в недоумение какво точно влиза в съдържанието на тази или онази позиция.

И така – какъв е този Resident Manager  и  същото ли е като Country Manager? Съвсем не. Заблуда може да породи фактът, че resident означава „местен”, „пребиваващ на определено място”„присъщ”, но и „представител”, „пълномощник”. Всъщност понятието Resident Manager възниква, за да посочи лицето, изпълняващо функцията на мениджър на имот, чието владение е разпределено между различни семейства. Длъжността е особено актуална откакто са на мода апартаментните хотели/комплекси. Какво прави този човек – обслужва имота, казано най-общо, а именно – отговаря за дейностите по поддръжка на зданието, прилежащите части, двора. Разрешава проблеми на живущите (резидентите) във връзка с пребиваването им там, събира наеми. Когато се налага, пуска обяви, за да привлича нови наематели. Обръща се към професионалисти, ако е необходимо да се извърши някакъв ремонт. При наличие на нетолерантност или конфликти между хората в сградата, мениджърът е в правото си да се обърне към съответните органи на реда, в случай че посредничеството му не е достатъчно за уталожване на напрежението. Както вероятно се досещате, няма категорични формални изисквания към образованието на заемащия тази длъжност. По-важни са персоналните му качества – най-вече търпението, съобразителността, умението за работа с клиенти. Икономическата грамотност е важна, разбира се.

Сега за Country Manager-а. Той изгражда, управлява, развива дейността на определена мултинационална компания в дадена държава. Взема стратегически решения, но обикновено организира и оперативното функциониране на бизнеса. Създава екип за изпълнение на конкретен проект, задава параметри, фиксира правила, контролира резултати.  Установява взаимоотношения с локални партньори, работи с местните институции, запознава се със законовите изисквания и държавните регулации, с нагласата и светогледа на хората от съответната страна. Защитава интересите на компанията, която представлява. Обхватът на функциите и отговорностите на Country Manager-а може да бъде различен в зависимост от стандартите и практиките, установени от дружеството-майка.

Advertisements

Written by textove

септември 4, 2010 at 10:43 am

Публикувано в Професии

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: