Написано днес

Какво се случи днес ?

Уволнение ли? Само в краен случай.

leave a comment »

Имам си любима дзен-мъдрост /защо да е „дзен” – ами защото я бях прочела  в някакъв сборник с (уж) дзен мъдрости/ и тя гласи следното: „Дори когато нанизваш жаба за стръв, прави го така, сякаш я обичаш”. Скоро гледах станалия популярен вече филм с Джордж Клуни „Високо в небето”, в който той играе ролята на професонален консултант-уволнител на служители в голяма компания, нает, разбира се, за да свърши тази черна работа. Целта беше да им внуши, че съдбата им е капка от естествения поток на историята. Нищо лично тоест. И което е по-важно, трябваше да ги накара да видят в него не „палача”, а „освободителя”.

Защото когато рутината те е повлякла, в известен смисъл си мъртъв. И понякога е нужна катастрофа, за да си припомниш какво си искал да правиш винаги. И кой си ти всъщност.

Та това беше задачата на героя на Клуни – съобщаваше лично лошите новини. С обич. Звучи ти гротескно? А ти как си представяш идеалното уволнение?

Преди всичко – рецесията започна да се плаши и се кани да си ходи; твърди се, че обявите за нови работни места са се увеличили, следователно броят на уволненията намалява. Всички ще бъдем доволни, ако тенденцията се утвърди. Но ако твоята фирма още не е оздравяла и раздялата с работници/служители е неизбежна поради липса на проекти, в които да бъдат въвлечени, направи го достойно. Не забравяй, че, щадейки достойнството на човека отсреща, съхраняваш самоуважението си.

Лесно е да уволниш доказано некомпетентния, мързеливия, интригантстващия, конфликтния, всичко-знаещия или вечно-мрънкащия. Трудно е, когато критериите за представяне /атестациите/ нямат нищо общо с причините за редуциране на персонал. Тогава е болезнено важно кога, къде и как съобщаваме на члена на екипа, че си отива. Необходимо е това да става конфиденциално, в изолирана зала. Ако решението бъде обявено в понеделник, уволненият ще има възможност веднага да се мобилизира и да потърси възможности за нова работа. Когато правиш оценка на приноса, спазвай правилото да анализираш работата на служителя, не коментирай неговата личност. Ако имаш критики, добре би било да можеш да ги документираш. Изказването на благодарност и отбелязването на личните и екипни успехи е задължително. В знак на уважение към човека, който е работил за теб добросъвестно, можеш да му предложиш да изложи в писмо мнението си за ситуацията в компанията – организационни проблеми, управление на процеси, взаимоотношения с колеги, лидерство, условия на труд, стимули и др. Нищо чудно така да получиш ценна информация, която да използваш в бъдеще.

Advertisements

Written by textove

септември 5, 2010 at 10:25 am

Публикувано в Работа

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: