Написано днес

Какво се случи днес ?

Не бъди конвенционален, бъди латерален!

leave a comment »

Това ни съветва Едуард де Боно. Съдейки по всички коментари около предстоящия му семинар в София /на 23 септември, т.е. след малко повече от две седмици/, пристигането му в България ще бъде знаково събитие. За любопитковци, предприемачи, мениджъри, иноватори във всички области. Твърди се, че той е изковал понятието „латерално мислене”. Тези от вас, които са маркетингови специалисти, навярно са прехвърлили вече книгата на Филип Котлър за латералния маркетинг. И са наясно с идеята.
А последната звучи долу горе така: безсмислено е да копаеш една и съща дупка два пъти, ако копаеш по един и същ начин. Просто, а? Ами ако ми е приятно да копая? Не се заяждам, забавлявам се. Истината е, че има остър дефицит на въображение на тази наша планета.
Носител на множество научни степени, родител на академични постижения и безпрецедентни бизнес успехи / има ревностни поддръжници – практици във всички професионални среди/, Едуард де Боно се превърна в институция. Правителства, общини, компании-лидери в цял свят използват неговите техники за творческо мислене. Методиката му се изучава в училищата – като започнеш от Австралия, минеш през Русия, Европа и Канада и стигнеш до Венецуела. Зад прословутата техника на шестте шапки стоят различни подходи за мислене в различни ситуации – емоционално реагиране, осмисляне на конкретните факти, търсене на слабости или благоприятни перспективи и т.н. Шестте рамки на мислене касаят ракурса на фокусиране на вниманието и възприемане на информацията. Целта е да се научим да филтрираме и извеждаме за себе си онова знание, което ще ни генерира желаните резултати. Използвайки нестандартни модели. И тук не мога да не се засмея. Съгласете се, че е малко странно да ви преподават творческо мислене. В момента, в който някой се опита да ме изкара от коловоза, да взриви инерцията ми, за да ме учи да мисля „странично”, но използвайки ОПРЕДЕЛЕНИ ОТ НЕГО ТЕХНИКИ, той ме вкарва в нов коловоз. В неговия си коловоз.
Иначе намирам за интересно понятието „probortunity”( находчиво съчетание от “problem” и “opportunity”). И актуално в условията на криза. Да живее благосклонността към нещастието! Следващия път, когато ти стане тъмно, не търси свещ, нито звезди. Надникни първо вътре в себе си. Може би там ще откриеш светлината. Може би.

Advertisements

Written by textove

септември 6, 2010 at 9:42 pm

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: