Написано днес

Какво се случи днес ?

Вносни мениджъри

leave a comment »

Знаете ли какво е експатриат? Лице, пребиваващо временно или постоянно в страна, различна от тази, в която се е родил и отраснал. Понятието се използва предимно по отношение на мениджърите, изпратени в чужда държава, за да управляват бизнеса на компанията там за договорен срок от време. Този срок обичайно варира от 1 до 5 години. Експатриатът по презумпция възнамерява да се върне обратно в родината си, той не заминава с нагласата да остане зад граница перманентно.Тази практика започва да става популярна през втората половина на 20-ти век.

Италия, Германия и Великобритания понастоящем се характеризират с най-голям брой напускащи на принципа на експатриацията. Отново Великобритания и Германия, но и  Испания, се оказват държавите с най-голям приток на чужди граждани. В Дубай, например, сред населението преобладават експатриатите, главно от страни като Пакистан, Филипини, Индия и Бангладеш. С развитието на глобализацията и световния пазар транспортните разходи чувствително намаляха и стана по-лесно да се обикалят континентите. Появиха се мултинационални компании. Експерти и мениджъри, които не могат да намерят работа по мярка в собствените си страни, не се колебаят да потърсят реализация зад граница. Експатриатите обикновено са представители на средната класа в обществото на държавата, където са родени. Нерядко това са хора с авантюристичен дух, влюбени в пътешествията, жадни да познават междукултурните особености, да дишат въздуха на различни хоризонти. Управленските позиции в други държави за тях са възможност да съчетават професионалната си еволюция с устрема към нови преживявания.

Доста български и международни дружества, представени в България, се оглавяват от „вносни” мениджъри. Те обогатяват практиките на бизнес  управлението в нашата страна със своя опит и знания. Ключова тяхна задача е идентифицирането, привличането и подготовката на местни специалисти и лидери, формирането на стабилен екип, включващ и лица, познаващи брилянтно психиката, стереотипите, манталитета на българите. На тези лица постепенно се възлагат повече функции и отговорности – така локалната структура придобива относителна автономност.

Advertisements

Written by textove

септември 9, 2010 at 9:55 am

Публикувано в Професии, Работа

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: