Написано днес

Какво се случи днес ?

Историята никога не свършва

leave a comment »

Не знам дали сте забелязали –  девети септември е към края си. И понеже историята не свършва, интерпретациите й също, левите по традиция днес почетоха паметта на загиналите в борбата срещу фашизма, а сините отново подчертаха броя на убитите български интелектуалци, политици, офицери, царски регенти от създадения да раздава възмездия Народен съд след преврата на 9.09.1944 г. Днес  много възрастни и зрели хора си спомнят с умиление достойнствата на времето на Живков, а останалите се възмущават на опитите да се реабилитират безумията на комунистическия режим. Едните са носталгици по отношение на „безплатното” образование и здравеопазване, сигурната работа и стегнатия морал. Другите коментират липсата на свобода на словото и плурализъм, проблемите на собствеността,  жертвите на лагерите, невъзможността за мобилност, идеологическия фалш. Лидерът на „Демократи за силна България” /да, прави сте, ползвам кавички, защото въпросната партия не ми мирише на демокрация, а аз имам добро обоняние/ Иван Костов днес произнесе слово, в което блестеше мисълта, че комунистите потъпквали човешките права и унижавали хората, репресирали невинни граждани, но не постигнали просперитет и справедливост. В сайта на столетната БСП пък се мъдри изречение, което посочва 1944-1989г. като период , в който България постига успехи в социално-икономическата и културната си еволюция. Според справката там, отстраняването на Тодор Живков е заслуга на реформаторите в БКП, които стартирали преход към демократично устройство на обществото. Е, не стигнаха далече.

Аз симпатизирам на максимата, че да те унижи може само този, комуто позволиш да го стори. Вярвам, че хората се делят на почтени и непочтени такива. На разумни и безразсъдни. На човеци и безгръбначни. Това са партиите всъщност. Вярвам и в друго – в тоталната импотентност на гражданската ни енергия. Днес в България има близо 350 политически формации, можете ли да си представите колко сме разномислещи, така да се каже…? Количеството си има обяснение, но е факт, че отборното ни мислене и поведение хич го няма. И май никога не го е имало. Ние сме си заклети индивидуалисти, „сплотени” предимно в проявите на… овчедушна кротост и мрънкане под сурдинка.Член 4 от Конституцията ни разказва, че България е правова държава и се управлява според законите в страната. Член 6 ни уверява, че се раждаме равно свободни и заслужаващи уважение, равно длъжни да спазваме законите. Което ми напомня, че на честването на годишнината от 9.09.1944 във Варна днес присъствал и местният лидер на БСП Борислав Гуцанов. Да, да, онзи същият, дето беше в ареста с най-тежката мярка за неотклонение и мигновено се разболя, но не защото се шокира от обвиненията срещу себе си. Същият, чиито престъпления са публично известни, но не ще бъдат „отразени” от отдавна компрометираната ни „машина за правда”  в правовата ни държава. Той е един от многото галеници на Темида.

Всяка система страда от недъзи, заради хората, които не порастват никога. Диктаторските режими са чудовищни и това не може да бъде оспорено от човек с разсъдък. Бедата е, че насилието има много форми и проявления и те не секват. Бедата е, че моралът ни е лицемерен. Бедата е, че етикетите не отразяват съдържанието. Всяко екстремно, лудешко фиксиране върху някаква истина носи семето на нова заблуда. Когато се дискутират исторически дати и събития, забравяме. Че сме ужасно еднакви, забравяме. Че никой не иска да бъде нараняван, лъган, мамен, малтретиран.  Че всички се нуждаем от обич. Защото сме живи за малко.

Advertisements

Written by textove

септември 9, 2010 at 5:51 pm

Публикувано в Исторически събития

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: