Написано днес

Какво се случи днес ?

11 септември 2001 – още един клин в мозъка

leave a comment »

На датата по-горе в телата на Световния търговски център в Ню Йорк и в сградата на Пентагона във Вашингтон се врязоха пътнически самолети. Над 2700 души станаха жертви на атентатите. Цивилни лица от най-различни националности. По-късно бяха обявени за издирване още няколко хиляди. Девет години по-късно болката, омразата и гневът са не по-малко интензивни.

Съгласно официалната информация атаките са самоубийствени акции на двадесетина ислямски терористи – членове на Ал Кайда.  Тези атентати днес се третират като една от големите трагедии на ХХІ век. Те се отразяват не само в политически и икономически, но и в психологически план на населението в Щатите, на човеците по цял свят. Съединените щати започват война срещу тероризма вследствие на атаките. Приемат законови измения, затягат мерките си за сигурност. И само 30 дни по-късно нападат Афганистан с цел да съсипят талибаните. Така наречената война срещу тероризма до днес навярно е отнела над един милион живота. Истината за събитията на 11 септември 2001 г. има много версии. Основните са две: едната теория е конспиративната, а тя лежи върху убеждението, че двете кули са взривени отвътре, т.е. че атентатите са продукт на цинична режисура от страна на лица, близки до администрацията на Белия дом. Много американски експерти в  сферата на строителството и архитектурата разпознаха брутално престъпление – една изкусна, безскрупулна лъжа, зад която се вихрят интереси на американския хищник. В своята книга „Атака срещу разума” Ал Гор изтъква, че разузнавателните служби на САЩ не са предотвратили атаките, въпреки многобройните предупреждения. Втората основна версия ви е ясна – обявената официално като основание да започне войната. Има ли по-голям парадокс от този – в началото на 21-век, когато информацията и комуникацията са по-възможни и ценени отвсякога, да внушаваш, че тероризмът може да бъде преборен единствено с ….терор? Според  мен религията е най-отровната, гигантска форма на манипулация, раждана някога от човешки мозък, но нали демократичните държави приемат религиозния плурализъм, претендирайки, че уважават различността? Защо тогава не могат да се справят с нея? Отговорът е ясен за едни, мъглив за други. Но да хитруваш от позицията си на „недосегаем”/или на страхливец?/ и да развяваш патриотарски идеи на цената на човешки животи в ерата на глобализацията – това не подлежи на анализ. Това не бива да може да бъде!

Единадесети септември мина. Беше провъзгласен за „Национален ден на почит и съхранение на паметта на загиналите“. Мен това не ме утешава.

Advertisements

Written by textove

септември 11, 2010 at 10:56 pm

Публикувано в Исторически събития

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: