Написано днес

Какво се случи днес ?

Зодията, та зодията

leave a comment »

От малка се отнасям със снизхождение към темата, а защо да лъжа, и към хората, които се упражняват трайно и „задълбочено” по нея. Зодиите, подобно на много други феномени, реални или проектирани от човешката мисъл, типологизират хората, създават стереотипи на възприятие, които фикционално ни разделят или събират.

В древността астрологията възниква като част от астрономията. Сведения относно западната астрология като аспект на астрономическата наука се свързват още с Древен Вавилон; постепенно това знание се разпростира и намира живот и у други народи. Няколко века преди новата ера стига до Гърция, а на прага на християнската епоха  астрологията съблазнява и Рим. От седми докъм тринадесети век арабите „обогатяват” астрологическата щафета, а през  14-15 век и в Европа астролозите започват да печелят респект. В Америка заслуга за зародилото се влияние на това „знание” имат маите и ацтеките, разбира се там то има своя специфика. Вярва се, обаче, че корените на астрологията са в Китай и датират от 3-тото хилядолетие пр.н.е.  Твърди се, че на Конфуций принадлежат думите: небесата изпращат своите добри или лоши знаци, а мъдрите мъже действат съобразно тях.  Най-известните, тежки предсказания, засягащи бъдещето на Европа и света, се свързват с френския астролог Нострадамус, живял през  16-ти век. Той придобива популярност с издаването на серия негови пророчества, които, забележете, са притежавали доста загадъчна форма. И понеже с а били твърде мрачни и внушителни, тези писания са се схващали и схващат и до днес като препратка към ужасите на Втората световна война, Английската и Френската революция.  Може би сте чували за немския математик и астроном Йохан Кеплер и неговите съдбовни за науката закони за движението на планетите. Той заявявал, че астрономията е мъдрата майка на астрологията – нейната глупава дъщеря. Но съществуването на дъщерята било важно, макар и само защото мотивирало напредъка на астрономическите търсения. На хората винаги им се е искало да вярват в про-видението.

Термините астрология и астрономия в миналото са вървяли плътно един до друг. Докато астрономите се опитвали да обясняват факти и да предвиждат движението на небесните тела, астролозите тълкували звездните феномени. За разлика от астрономията, астрологията търсела някаква предполагаема връзка между разположението на небесните обекти и състоянието на човеците „долу” на Земята. А както всички знаем, който търси, намира.

Advertisements

Written by textove

септември 13, 2010 at 10:03 am

Публикувано в Забавления, Зодии

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: