Написано днес

Какво се случи днес ?

Иронии на съдбата, или на сърцата…

leave a comment »

Нищо, че са минали единайсет години, откато филмът е продуциран. Да гледаш Кристин Скот Томас никога не е загуба на време. А ако е в дует с Харисън Форд, удоволствието е безмилостно.

Първостепенно достойнство на този филм („Random Hearts” е оригиналното заглавие, с превод „Иронии на съдбата”) е актьорското майсторство. За атмосферата допринася великолепният музикален избор – джаз, който превързва душевни рани. Ако предпочитате кървави, необуздани филми с мъжкари като Форд, този ще ви отегчи. Но ако на екрана ви липсват образи, изпипани с финес и психологизъм, ще бъдете обсебени. Сценарият е прост. Много от виделите филма го упрекват в неправдоподобни предпоставки, мудност, безцелни сцени и нелеп финал. Моята истина е, че Сидни Полак е превърнал едно на пръв поглед (траги)комично стечение на обстоятелства в история, която вълнува дълбоко и необратимо. Харисън Форд и Кристин Скот Томас са болезнено автентични в ролите на съпрузи, чиито половинки загиват в самолетна катастрофа. Героят на Форд е полицай, а тя е политик  в разгара на предизборна кампания. Дистанцията помежду им изглежда несломима. Общата им участ се превръща в откровението на живота им. Изпълненията на двамата са силно нюансирани. Има моменти, в които зрителят се чувства като воайор – въздухът е зареден с жива смес от скръб, гняв, жажда, френетична страст. У  мъжа се вихри инстинктът на неприемането, на самоизяждането, на неуправляемото отчаяние. Жената преследва забрава и утеха. И двамата изглеждат неутешими.

Възможно ли е да се спасят взаимно, преоткривайки себе си и живота си вследствие на един фатален инцидент? Биха ли се забелязали един друг, ако неведомото не ги бе обвързало? А възможно ли е да настъпи момент, в който да не изпитват огорчение, нито съжаление за смъртта на неверните си съпрузи? Вижте този филм. Гледайте го с любим човек.

Advertisements

Written by textove

септември 14, 2010 at 9:24 pm

Публикувано в Изкуство, Кино

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: