Написано днес

Какво се случи днес ?

Фън шуи, фенг шуи, вятър работа

leave a comment »

Разни хора, с които общувам, доста често „разтягат” тази фраза, свързвайки я с философията на живеене в хармония с природата. Ще се опитам да обясня защо ме отегчават. За древна китайска работа става въпрос. Мнозинството смята, че  Ф.Ш. /няма да изписвам цялото наименование, защото не съм убедена как следва да звучи на български/ е нещо като магия, предугаждане или предчувствие по отношение на връзката между хората и заобикалящата ги среда. При това акцентът тук пада върху разположението на обектите един спрямо друг. Може да се каже, че напоследък Ф.Ш се спряга предимно като интериорно изкуство. Идеята е, че определени предмети оказват върху нас въздействие на психологическо и емоционално ниво. Има неща, които ни навяват болка, гняв, обида или просто не предизвикват никакви позитивни вълнения. Винаги е по-добре да дистанцираме от себе си такива обекти. И обратно – в дома си можем да се обградим от символи на доброто и красивото, от произведения на художествени занаяти, от малки водопадчета или грациозни зелени растения, които да одухотворяват атмосферата, да ни „зареждат” и освежават. Дотук добре.

Но ми е втръснало от самозвани или набедени „експерти” по Ф.Ш.  Хора, които разчитат на незнанието или простодушието човешко, за да размахват екзотични китайски срички и думички, описващи „потока на вечната вселенска енергия”. Тази уж природна енергия в следващ момент се оказва духовна енергия или енергия на свръхестественото, т.е. метафизичното, следователно опираме до система от вярвания /или внушения/, които не подлежат на емпирична проверка. Това не пречи въпросните „експерти” да искат солидни хонорари от наивните, когато трябва да им дадат съвет за пространствените решения в жилищата им. Ф.Ш. отдавна се е превърнало в каша от суеверия и неясни представи, на която, за смях или съжаление, все повече инженер-дизайнери и архитекти обръщат сериозно внимание.

Изводът: ако вляво от масичката в хола си отглеждаш цвете с широки листа, и вече цял месец си в лошо настроение на работното си място, навярно трябва да смениш позицията на саксията. Или работата си.

Written by textove

септември 15, 2010 в 7:52 pm

Публикувано в Хора и страсти

Вашият коментар